MUZEUL TROVANTILOR DE LA COSTESTI

Un loc deosebit, amenajat de insăşi natura, este Muzeul Trovanţilor.  Îl gasiţi mergând de la Râmnicu Vâlcea spre Horezu, mai exact la 42 km, în comuna Costeşti din Judeţul Vâlcea, sau la 9 km de Horezu, dacă veniţi din partea opusă, dinspre Târgu Jiu.

Intrarea este gratuita şi este o destinaţie excelentă pentru copii şi nu numai.

Trovanţii sunt de fapt nişte pietre care s-au format prin cimentarea centrifugală a nisipului şi îşi iau diferite forme.

IMG_3154

Uimitor este faptul că mărimile diferă foarte mult, se smulg singuri din pământ şi se rostogolesc până îşi găsesc locul. Având şi o greutate foarte mare, sunt imposibil de mutat de către oameni.

Denumirea de trovant a fost dată de geologul Gh. Munteanu Murgoci care s-a inspirat din termenul “trovati”, care semnifică copii găsiţi.

IMG_3153
IMG_3155

În România mai sunt şi alte locuri în care se găsesc trovanţi (Dealul Feleacului de lângă Cluj-Napoca, în Munții Buzăului la Ulmet, lângă Sibiu pe teritoriul satului Cașolț, în Hunedoara la cariera de nisip de la Hășdat, în județul Bacău pe malul stâng al Tazlăului, la vărsarea acestuia în Trotuș, în județul Bacău, pe malul stâng al Siretului, în dreptul localității Cornii de Sus, în județul Buzău pe raza localității Chiojdu, în Munții Berzunți langă satul Viișoara, în județul Bistrița Năsăud, Podișul Transilvaniei, lângă satul Domnești, în județul Suceava, Podișul Sucevei, langă localitatea Remezeu, în Podișul Someșan, langă satul Cliț).

Se mai pot găsi în Călărași aproape de malul Dunării, și chiar și în nivele nisipoase-argiloase din Munții Mezeș.

Share