CELE 4 FRECVENȚE ALE CREIERULUI

Creierul este un organ electrochimic. Cercetătorii au afirmat că un creier care funcționează la capacitatea lui maximă, poate genera până la 10 wati de energie electrică.

Chiar dacă această putere electrică este foarte limitată, ea se produce în moduri foarte specifice caracteristice creierului uman. Activitatea electrică care emană din creier este afișată sub formă de unde cerebrale. Există patru categorii ale acestor valuri ale creierului, variind de la cea mai mare, până la cea mai mică activitate. Când creierul este excitat și activ implicat în activități mentale, acesta generează unde beta.

Aceste valuri beta au o amplitudine relativ scăzută și sunt cele mai rapide dintre cele patru unde ale creierului. Frecvența undelor beta variază de la 15 la 40 de cicluri pe secundă. Valurile beta sunt caracteristicile unei minți puternice. O persoană care se află într-o conversație activă, ar fi în beta. O dezbatere ar fi în beta mare. O persoană care face un discurs sau un profesor sau o gazdă de talk-show va fi în beta atunci când sunt implicați în munca lor.

Următoarea categorie a undelor cerebrale în ordinea frecvenței este alfa. Dacă beta a reprezentat excitare, alfa reprezintă non-excitare. Valurile alfa sunt mai lente și mai mari în amplitudine. Frecvența lor variază de la 9 la 14 cicluri pe secundă. O persoană care și-a îndeplinit o sarcină și se odihnește, este adesea într-o stare alfa. O persoană care își acordă timp să reflecteze sau să mediteze, este de obicei într-o stare alfa. O persoană care ia o pauză de la o conferință și se plimbă în grădină, este adesea într-o stare alfa.

Următoarea stare este de o amplitudine și o frecvență mai lentă. Acest interval de frecvență este în mod normal între 5 și 8 cicluri pe secundă. O persoană care și-a luat timp liber de la o sarcină și începe să-și petreacă ziua într-un mod automat, este adesea într-o stare theta. O persoană care conduce pe o autostradă și descoperă că nu-și mai poate aminti ultimele cinci mile, este adesea în stare theta – indusă de procesul de conducere pe autostradă. Când acțiunile sunt efectuate într-un mod automat, creierul este in stare theta.

Persoanele care conduc pe autostrada, au adesea idei bune în acele perioade în care se află în theta. Persoanele care sunt în theta sunt predispuse la un flux de idei. Acest lucru se poate întâmpla și în duș sau chiar în timpul bărbieritului sau periajului părului. Este o stare în care sarcinile devin atât de automate, încât te poți dezlega mental de la ele. Ideea care poate avea loc în timpul stării theta este deseori liberă și are loc fără cenzură sau vină. Este de obicei o stare mentală foarte pozitivă.

Următoarea stare a undelor cerebrale este delta. Aici, undele cerebrale au cea mai mare amplitudine și cea mai mică frecvență. Acestea se centrează, de obicei, în jurul unui interval de 1,5 până la 4 cicluri pe secundă. Nu merg niciodată la zero, pentru că asta ar însemna să ai creierul mort. Dar un somn profund, fără vis, va duce la cea mai mică frecvență, de obicei, de 2 – 3 cicluri pe secundă.

Când mergem la culcare și citim câteva minute înainte de a încerca să dormim, probabil că vom fi în beta scăzut. Când ne oprim din citit, stingem lumina și închidem ochii, undele noastre cerebrale vor coborî treptat de la beta, la alfa, la theta și, în sfârșit, când vom adormi, la delta.

Este un fapt bine cunoscut că oamenii visează în cicluri de 90 de minute. Atunci când frecvențele undelor cerebrale delta cresc în frecvența undelor cerebrale theta, are loc visul activ și adesea acesta devine o experiență unică pentru persoana respectivă. În mod obișnuit, atunci când se întâmplă acest lucru, există o mișcare rapidă a ochilor, caracteristică visului activ. Acesta se numește REM și este un fenomen bine cunoscut.

Când un individ se trezește dintr-un somn adânc și se pregătește să se ridice, frecvențele de creier vor crește de la delta la theta și apoi la alfa și, în sfârșit, când alarma va dispărea, la beta. Dacă acel individ apasă butonul de snooze al alarmei, frecvența lui va scădea într-o stare în care nu s-a trezit, în theta sau, uneori, revine la culcare, în delta. În timpul acestui ciclu de trezire, este posibil ca persoana să rămână în starea theta pentru o perioadă lungă de timp, de exemplu, de la 5 la 15 minute – ceea ce i-ar permite să aibă un flux liber de idei despre evenimentele de ieri sau să creeze activitățile viitoarelor zile. Acest timp poate fi extrem de productiv și poate fi o perioadă de activitate mentală foarte semnificativă și creativă.

În concluzie, există patru stări ale undelor cerebrale care variază de la amplitudinea înaltă, delta, cu frecvență joasă, până la amplitudinea scăzută, beta, de înaltă frecvență. Aceste stări ale creierului variază de la un somn profund fără vise până la o excitare ridicată.

Cercetările au arătat că, deși o stare a undelor cerebrale poate să predomine în orice moment, în funcție de nivelul de activitate al individului, celelalte trei stări ale creierului pot fi prezente într-o frecvență redusă.

Sursa: https://www.scientificamerican.com

Share