FRECVENȚELE CREIERULUI

Ned Herrmann este un educator care a dezvoltat modele de activitate a creierului și le-a integrat în formarea de predare și management. Înainte de a înființa Grupul Ned Herrmann în 1980, a condus educația de management la General Electric, unde a dezvoltat multe din ideile sale. Iată explicația lui.

Este bine cunoscut faptul că creierul este un organ electrochimic; cercetatorii au speculat ca un creier care functioneaza pe deplin poate genera pana la 10 wati de energie electrica. Alti cercetatori mai conservatori calculeaza ca daca toate cele 10 miliarde de celule nervoase interconectate evacuate la un moment dat ca un singur electrod plasat pe scalpul uman ar inregistra ceva de genul 5 milioane la 50 milioane de volti. Dacă ați avea suficienți scalpuri, ați putea să aprindeți un bec cu lanternă.

Chiar dacă această putere electrică este foarte limitată, ea se produce în moduri foarte specifice care sunt caracteristice creierului uman. Activitatea electrică care emană din creier este afișată sub formă de unde cerebrale. Există patru categorii ale acestor valuri ale creierului, variind de la cea mai mare activitate până la cea mai mică activitate. Când creierul este excitat și activ implicat în activități mentale, acesta generează unde beta.

Aceste valuri beta au o amplitudine relativ scăzută și sunt cele mai rapide dintre cele patru unde de creier diferite. Frecvența undelor beta variază de la 15 la 40 de cicluri pe secundă. Valurile beta sunt caracteristicile unei minți puternice. O persoană în conversație activă ar fi în beta. Un dezbatere ar fi în beta mare. O persoană care face un discurs sau un profesor sau o gazdă de talk-show va fi în beta atunci când sunt implicați în munca lor.

Următoarea categorie a undelor cerebrale în ordinea frecvenței este alfa. Atunci când beta a reprezentat excitare, alfa reprezintă non-excitare. Alveola brainwaves sunt mai lente și mai mari în amplitudine. Frecvența lor variază de la 9 la 14 cicluri pe secundă. O persoană care și-a îndeplinit o sarcină și se odihnește să se odihnească este adesea într-o stare alfa. O persoană care ia timp să reflecteze sau să mediteze este de obicei într-un stat alfa. O persoană care ia o pauză de la o conferință și se plimbă în grădină este adesea într-o stare alfa.

Următoarea stare, undele cerebrale, sunt de obicei de o amplitudine și o frecvență mai lentă. Acest interval de frecvență este în mod normal între 5 și 8 cicluri pe secundă. O persoană care și-a luat timp liber de la o sarcină și începe să-și petreacă ziua este adesea într-o stare a creierului. O persoană care conduce pe o autostradă și descoperă că nu-și mai poate aminti ultimele cinci mile este adesea în stare ata – indusă de procesul de conducere pe autostradă. Natura repetată a acelei forme de conducere în comparație cu un drum de țară ar diferenția un stat theta și o stare beta pentru a face sarcina de conducere în condiții de siguranță.

Persoanele fizice care efectuează o mulțime de conducere pe autostradă au adesea idei bune în acele perioade în care se află în Theta. Persoanele care se află în aer liber adesea se află în starea de relaxare mentală mai lentă decât alfa și când sunt în teta, ele sunt predispuse la un flux de idei. Acest lucru se poate întâmpla și în duș sau cada sau chiar în timpul bărbieritului sau periajului părului. Este o stare în care sarcinile devin atât de automate încât să le puteți dezlega mental de la ele. Ideea care poate avea loc în timpul statului theta este deseori liberă și are loc fără cenzură sau vină. Este de obicei o stare mentală foarte pozitivă.

Starea finală a undelor cerebrale este delta. Aici undele cerebrale au cea mai mare amplitudine și cea mai mică frecvență. Acestea se centrează, de obicei, în jurul unui interval de 1,5 până la 4 cicluri pe secundă. Nu merg niciodată la zero, pentru că asta ar însemna că erai moartă creier. Dar un somn profund fara vis va duce la cea mai mica frecventa. De obicei, 2 – 3 cicluri pe secundă.

Când mergem la culcare și citim câteva minute înainte de a încerca să dormim, probabil că vom fi în beta scăzut. Când lăsăm cartea în jos, opriți lumina și închideți ochii, undele noastre cerebrale vor coborî de la beta, la alfa, la theta și, în sfârșit, când vom adormi, la deltă.

Este un fapt bine cunoscut că oamenii visează în cicluri de 90 de minute. Atunci când frecvențele undelor cerebrale delta cresc în frecvența undelor cerebrale theta, visurile active au loc și adesea devin mai experimentale pentru persoana respectivă. În mod obișnuit, atunci când se întâmplă acest lucru, există o mișcare rapidă a ochilor, caracteristică visei active. Aceasta se numește REM și este un fenomen bine cunoscut.

Când un individ se trezește dintr-un somn adânc în pregătirea pentru a se ridica, frecvențele lor de creier vor crește prin diferitele etape specifice ale activității undelor cerebrale. Adică, ele vor crește de la delta la theta și apoi la alfa și, în sfârșit, când alarma va dispărea, în beta. Dacă acel individ lovește butonul de snooze alarmei, va scădea frecvența într-o stare care nu a trezit, sau chiar în Theta sau, uneori, revine la culcare în delta. În timpul acestui ciclu de trezire, este posibil ca persoanele să rămână în statul theta pentru o perioadă lungă de timp, de exemplu, de la cinci la 15 minute – ceea ce le-ar permite să aibă un flux liber de idei despre evenimentele de ieri sau să contemple activitățile viitoarelor zi. Acest timp poate fi extrem de productiv și poate fi o perioadă de activitate mentală foarte semnificativă și creativă.

În rezumat, există patru stări ale undelor cerebrale care variază de la amplitudinea înaltă, delta cu frecvență joasă până la amplitudinea scăzută, beta de înaltă frecvență. Aceste stări ale creierului variază de la un somn profund fără vise până la o excitare ridicată. Aceleași patru stări ale creierului sunt comune speciei umane. Bărbații, femeile și copiii de toate vârstele au aceleași valori ale creierului caracteristice.

Cercetările au arătat că, deși o stare a undelor cerebrale poate să predomine în orice moment, în funcție de nivelul de activitate al individului, celelalte trei stări ale creierului sunt prezente în amestecul de unde creierului în orice moment. Cu alte cuvinte, în timp ce cineva este o stare excitat și care prezintă un model beta-brainwave, există și în creierul acelei persoane o componentă a alfa, theta și delta, chiar dacă acestea pot fi prezente doar la nivel de urmărire.

Sursa: https://www.scientificamerican.com

Share

Un comentariu la „FRECVENȚELE CREIERULUI

  • iunie 21, 2019 la 1:22 pm
    Permalink

    De asemenea, pulsurile binaurale ac?ioneaza asupra creierului (modifica ritmurile sale), provocand valuri, care pot fi detectate cu ajutorul electroencefalografului .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *